Wat is Banger racing?

Banger wordt in dit geval uitgesproken als “Benger”. Zoals de naam al doet vermoeden is Bangerracing ontstaan in Engeland. In het engels betekent het woord "banger"; een oude sloopauto. Banger racing is dus niets anders dan het racen met sloopauto’s. Het bangerracen onderscheidt zich van andere raceklassen doordat contact met tegenstanders niet alleen is toegestaan maar ook wordt aangemoedigd. Bijna alles is toegestaan, Je kunt er zelfs prijzen mee winnen door te entertainen i.p.v. door te racen!!


Er wordt gereden in verschillende klassen. Voor nagenoeg 'elke' sloopauto hebben we een klasse op Emmen waarin hij mee kan doen! De populairste klasse zijn de Unlimited Bangers. Grote achterwiel aangedreven auto's. (volvo's, amerikanen, jaguars, limosines etc etc). Dan hebben we ook nog de fwd bangers. Fwd betekent front wheel drive, voor grote voorwielaangedreven auto's. De micro bangers is voor kleine auto's van minder dan 900 kg. Denk aan nissan micra, ford ka, opel corsa etc. Dan hebben we nog de limited bangers. Een klasse die tussen de Micro en FWD bangers in zit. Bij de limited bangers is er t/m de finale licht contact. Af en toe komen er speciale klasses aan de start als "VAN' Bangers en Unders bangers. 

Real life computergame:

Altijd als eens gedroomd om, net als in een computerspel, volgas achter in je tegenstander vliegen of een tegenstander rechtdoor drukken de muur in. Bij banger racen mag het. Banger racing is de meest extreme en vooral spectaculaire vorm van autosport dat er is. Hoewel is deze vorm van autosport zeer betaalbaar in vergelijking met andere autosportklassen is het vanwege de adrenalinekick niet voor iedereen weggelegd.    

Het racen gebeurt op een ovale baan van van ca 3/400 meter. Meestal omring door een betonnen muur voorzien van een stalen beplating. Dit kan op asfalt zijn of op een andere ondergrond.

De baan in Emmen is een shale baan, dat betekent dat de toplaag van de baan bestaat uit een mengsel van klei, split en gravel. Speedway Emmen is de enige vaste baan in Nederland waar bangerraces georganiseerd worden. Bangerracing is in de jaren 90 van Engeland naar het vaste land overgewaaid en vanaf 2009 worden de eerste races op Emmen gehouden.

Veiligheid voorop!!

Banger racing is een vrij toegankelijke vorm van autosport. Het is betaalbaar en iedereen van 18 jaar of in het bezit van een rijbewijs kan eraan meedoen. Hoewel het er van buiten erg extreem en spectaculair uitziet is het toch relatief veilig. Sinds 2009 hebben zich gelukkig geen grote ongelukken voorgedaan tijdens het banger racen op Emmen.  Er wordt alles aan gedaan om de risico’s zoveel mogelijk te beperken maar een ongeluk zit een klein hoekje en risico's zijn nooit helemaal uit te sluiten. Daarom gelden er strenge veiligheidseisen voor de auto’s maar ook op en rondom de baan. De volledige gestripte auto’s zijn o.a. voorzien een grote stalen deurplaat, een voetenbak, een degelijke rolbeugel en 5 punts gordels zijn verplicht. De accu en benzinetank moeten goed beschermd in de auto geplaatst zijn en de rijder is gekleed in brandwerende kleding. Er geldt een streng reglement waar veiligheid voor de rijders centraal staat. Voor aanvang van elke wedstrijd worden alle auto’s aan een strenge keuring onderworpen. Ze mogen niet onreglementair verstevigd zijn en moeten voldoen aan de veiligheidseisen. Rondom de baan op de muur staan 12 ervaren officials, die op elk moment de wedstrijd stil kunnen leggen om gevaren te voorkomen! Deze officials staan middels portofoon in verbinding met elkaar zodat overal op de baan tegelijk rood gezwaaid kan worden. 

 

Kosten:
Bangerracing is een relatief betaalbare vorm van autosport. Autosport voor de gewone man word ook vaak gezegd. De opstartkosten zijn "relatief" hoog ten opzichte van de latere kosten van het blijven rijden! De aanschaf van de veiligsheidsbenodigdheden zijn gelukkig eenmalig en behouden hun waarde.  Een beugel (H frame/ kooi), deurplaat, voetenbak, vijfpuntsgordel,  brandvertragende kleding etc zijn absoluut essentieel en nodig in elke auto. Het is dan ook verstandig als beginner op zoek te gaan naar universele set die in de meeste auto's en klassen past zodat je e.e,a. telkens kunt weergebruiken. Als dit eenmaal is aangeschaft moet er auto aangeschaft en gebouwd worden.  Dit is voor veel jongens het leukste onderdeel. Vaak samen met kameraden in de schuur prutsen aan de auto's en als ze klaar zijn samen meedoen aan de wedstrijden op zoek naar de grote adrenaline kick. Na de wedstrijd de auto slopen en naar de oudijzerboer brengen en op zoek naar de volgende auto. Gelukkig hoef je nu niet weer alles aan te schaffen en kun je de auto weer gaan strippen, (overbodige onderdelen verkopen) en weer bouwen!!!